Het "Speen"- en "Oppas"-effect van schermtijd
Onder de voornaamste redenen om een kind een scherm te geven is dat een ouder even de handen vrij heeft om iets voor zichzelf te kunnen doen en/of zelf even kan rusten (respectievelijk 77% en 61% van de ouders). Daarnaast geeft ruim één op de vier ouders aan dat ze een scherm geven om hun kind af te leiden van iets vervelends.
Het is niet te ontkennen; een mobiel, tablet of tv heeft niet alleen een aantrekkelijke functie voor een kind - ook ouders hebben baat bij het geven van een scherm aan een kind. Regelmatig zien we echter dat het geven van schermtijd aan een kind doorslaat. Hierin onderscheiden we twee effecten:
Speeneffect: Het speeneffect ontstaat wanneer ouders een mobiel, tablet of tv inzetten om te zorgen dat het kind stopt met huilen, vervelend zijn of op een ander manier de emoties uit.
Oppaseffect: Het oppaseffect ontstaat wanneer ouders een mobiel, tablet of tv inzetten om te zorgen dat het kind dusdanig beziggehouden wordt dat de ouder iets voor zichzelf kan doen.
In de praktijk zien we dat wanneer een ouder schermen inzet als speen of oppas dat er langzaam maar zeker meer en meer schermtijd gegeven wordt - al dan niet tot het moment dat de ouder denkt “dit is wellicht te ver uit de hand gelopen.” Hoe vaker een scherm als speen of oppas ingezet wordt, hoe moeilijker het wordt hier grenzen aan te stellen. Onze tip: vermijd het zoveel als mogelijk.
Wil je meer weten hoe wij ouders helpen met het tegengaan van schermen in te zetten als speen of oppas? Vraag een vrijblijvend oriëntatiegesprek aan!